Blog

Az érintés szerepe életünkben

Az érintés szerepe életünkben

2020. november 22. Karaszek Fruzsina

Sok mindenről lehetne írni, de ebben a bejegyzésemben szeretném kicsit jobban kifejteni, mennyire is fontos az érintés.

Te belegondoltál már esetleg abba, hogy milyen lenne az élet érintés nélkül?

Több kutatást is igazolta azt, hogy újszülött kisbabáknál mekkora jelentőséggel bír az érintés. A vizsgálatok során kiderült, hogy a kisbabák agyi aktivitása sokkal erősebb volt akkor, mikor valaki megérintette őket, ezzel biztonságérzetet teremtve, lassult a babák pulzusa és nyugodtabbá vált a légzés.

Bár még nem igazán született vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy az érintés megvonás milyen következményekkel járhat, viszont azt már tudják a kutatók, hogy különböző kognitív és egészségügyi problémákhoz (pl. gyenge immunrendszer) vezethet az, ha valakihez huzamosabb ideig nem érnek hozzá.

A stressz leküzdésére már régóta alkalmazzák a különböző masszázstechnikákat (arc, test, talp), hiszen a simítások hatására szervezetünk elkezd boldogsághormonokat termelni (endorphin, oxytocin), melyek által ellazul testünk és elménk. Kutatások szerint a terápiás masszázs hatására csökken a fájdalomérzet, segíthet az álmatlanság leküzdésében, de akár fizikai és mentális betegségek gyógyulásában is javulást eredményez.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a háziállatok simogatása ugyanolyan stressz csökkentő, illetve gyógyító hatású, mint akár egy terápiás masszázsé.

A Science Magazin egyik cikkében egy 1980-as évekbeli kísérletet olvashatunk, amely szerint azok a nyuszik, melyeket zsíros ételekkel etettek (melyek köztudottan megterhelik a gyomrot), és etetés közben pedig a kutatócsoport egyik fele folyamatosan simogatta az állatokat nem alakult ki betegség, szemben azokkal a társaikkal akiket nem cirógattak etetés közben.

Ebből a kísérletből is látszik, hogy az érintés hiánya mennyire legyengítheti az immunrendszerünket, illetve akiket rendszeresen megérintenek, megsimogatnak sokkal hamarabb épülnek fel egy betegségből.

Kozmetikusként egy stresszlevezető mégis feltöltő arcmasszázzsal segíthetek a vendégeimnek, hogy az érintés erejével kipihentebbek legyenek, ennek hatására a vérerek kitágulnak, így folyamatos lesz az izmok oxigén és tápanyagellátása, de egyúttal gyorsabban távoznak a bomlástermékek is.

Masszázs során, ahogy a kéz érintkezik a bőrfelülettel, hő keletkezik, mely vérbőséget eredményez. Ez a folyamat a bőr mirigyeinek működését is befolyásolja, hiszen a váladéktermelés felgyorsul, így csökken a mitesszerképződés lehetősége is. Nem elhanyagolandó az öregedési folyamatok lassítása sem, mivel masszázs során egyaránt felgyorsul a kötőszövet sejt és rostképződése.

 

arcmasszázs

#arcmasszázs #érintés #fontosság #masszázs #pozitív

Aánlott cikkek

Hogyan is lassítsuk az öregedést? Hogyan is lassítsuk az öregedést?
75.15 a luxus arcfiatalító termékcsalád a Vagheggitől
2020. május 21. tovább
Megfelelő arctisztítási rutin, avagy te is rosszul csináltad eddig? Megfelelő arctisztítási rutin, avagy te is rosszul csináltad eddig?
Sok esetben az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy miként is kellene a bőrét megtisztítani. Sokaknál a bőrtisztítási rutin egy tusfürdős, szappanos mosakodásból vagy egy micellás vízzel áttörlésből áll, vagy még ennél is rosszabb, ha a vendég sehogyan sem tisztítja meg bőrét.
2020. január 04. tovább
Vitaminok szerepe a szépség megőrzésében Vitaminok szerepe a szépség megőrzésében
Mint tudjuk, a vitaminok fontos szerepet töltenek be életünkben, hiszen szervezetünk zavartalan működéséhez nélkülözhetetlenek. Táplálékainkkal jutnak be szervezetünkbe, viszont helytelen életmód/ étrend következtében hiányállapot (hipovitaminózis) léphet fel, melyek súlyos problémákat okozhatnak.
2020. március 18. tovább