Blog

A táplálkozás és a bőr kapcsolata

A táplálkozás és a bőr kapcsolata

2022. május 22. Karaszek Fruzsina

Sokan azt hinnék, hogy a zsíros, aknés, komedós bőrök kamaszkorban jellemzőek, majd amikor beáll a hormonális egyensúly szépen fokozatosan kitisztul a bőr is. Munkám során egyre több felnőtt vendégemnél tapasztalom, hogy a gyulladt aknék, mitesszerek keserítik meg mindennapjaikat, melyektől nem tudnak megszabadulni, kialakult bőrápolási rutin esetén sem. 

 

Az (arc)bőr esetében teljes mértékben igaz, hogy a változás belül kezdődik.

 

Milyen okok miatt alakulnak ki bőrproblémák?

Mikrobiom egyensúlyának felborulása

Testünk mikrobiomját mikroorganizmusok ezrei alkotják, melyek legnagyobb részben emésztőrendszerünkben találhatók, ezt az egységet bélflórának nevezzük. Szerepük kiemelkedően fontos, hiszen segítik emésztésünket és részt vesznek az immunválaszban. Ha a baktériumtörzsek egyensúlya felborul, vírusok, gombák és káros baktériumok elszaporodhatnak,amelyek különböző egészségügyi gondokat eredményezhetnek. 

 

Milyen tényezők miatt borul fel a mikrobiomunk egyensúlya?

  • antibiotikum fogyasztás
  • stressz
  • finomított szénhidrátokban és zsírokban gazdag étrend
  • mozgáshiány
  • fokozott cukorfogyasztás

 

A bőrünkön elsősorban a homlokon és a háton jelennek meg gyulladt pattanások, a fokozott faggyútermelés miatt. Ezeket a problémákat nem csak külsőleg, hanem belsőleg is kezelni kell!

 

A mikrobiom felborulásának gyakori következményei:

 

1. Ételintolerancia

 

Manapság rengeteg embert érintenek a különböző ételintoleranciák, melyek nem azonosak az ételallergiával! Allergia esetén a tünetek közvetlen az étel elfogyasztása után jelentkeznek, intolerancia esetén akár több nap is eltelhet. Leggyakrabban a tehéntej, glutén, tojás, valamint a fruktóz okoz problémát. 

 

2. Hormonális problémák

A pajzsmirigy hormonjainak egy része a belekben alakul át, azonban ha nem megfelelő a bélflóránk összetétele könnyen pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. A másik nagyon gyakran előforduló betegség az inzulinrezisztencia, mely magas szénhidrátbevitel esetén alakul ki. Mindkét betegség esetén megfigyelhetőek gyulladt aknék az arcbőrön, viszont megfelelő táplálkozás és kezelés esetén a problémák rendeződnek. 

 

Kezelésük

Az első és legfontosabb lépés, a bélflóránk egyensúlyának helyreállítása, mely a táplálkozás megváltoztatásával kezdődik. A legfontosabb a cukor és a fehér liszt elhagyása, a megfelelő folyadékbevitel, minőségi pre- és probiotikumok fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás. Ételintolerancia esetén ajánlott a problémát kiváltó ételt kerülni jó pár hónapig, évig (egyén függő). 

 

Aánlott cikkek

Mindent a rosaceáról Mindent a rosaceáról
A rosacea egy gyógyíthatatlan bőrbetegség, mely széles körben fordul elő leginkább 30-60 év között. Előfordulása főként az arcon jellemző, de kiterjedhet a nyak, hát és mellkas területére is.
2020. január 19. tovább
Delay Infinity bőröregedést késleltető termékcsalád Delay Infinity bőröregedést késleltető termékcsalád
A mimikai ráncok rossz szokások következtében alakulnak ki, ezzel ellentétben az "öregségi" ráncok kialakulásának oka a szervezetünk folyamatos vízvesztesége, azaz az öregedés.
2019. november 22. tovább
Mit tehetsz a maszkne ellen? Mit tehetsz a maszkne ellen?
Lassan-lassan már egy éve lesz annak, hogy életünk részévé vált a maszkviselés. Az egészségünket védő „pajzs” alatt viszont bőrünk nem tud rendesen lélegezni, a kifújt levegő miatt bőrünk befülledhet, mely megfelelő környezetet teremthet a baktériumok számára.
2021. január 21. tovább